Takfornying – en seiglivet myte

I takbransjen, som i andre bransjer, finnes det en del «Cowboyer» som  er ute etter å lure folk. Mer enn en gang har vi på taksjekk i Stavanger-regionen møtt folk som har fått såkalt “takfornying” av mer eller mindre seriøse aktører. Vi ser ofte at taket fremdeles lekker eller fukten trenger gjennom til tross for at de nettopp har investert flere ti-talls tusen kroner på “takfornying”.

Stadig flere bedrifter tilbyr såkalt takfornying. Noen lover at tiltaket vil forlenge levetiden til taket ditt med 20 år og kanskje mer. Når de fleste forsikringsselskaper ikke vil forsikre tak som er eldre enn 30 år, burde varsellampene allerede her begynne å lyse.

Selvfølgelig vedlikeholdsarbeid

Arbeidet de fleste tilbyr går ut på å høytrykkspyle taket rent for skitt og mose. Deretter tilbyr enkelte påføring av et impregneringsmiddel, og eventuelt maling av taksteinen. La det først være sagt at å holde taket rent for skitt og mose er alminnelig vedlikeholdsarbeid som alle bør gjøre og som er noe forsikringsselskaper forutsetter at blir gjort. Vedlikeholdsarbeid må til for å forebygge skader, men det nytter lite når skaden først har oppstått. Å male et gammelt tak vil i beste fall gi et estetisk løft, men det vil ikke endre på levetiden på taket.

Å bruke høytrykksspyler på en allerede porøs betongstein vil bare gjøre vondt verre og brukes ikke av seriøse takfolk.

 

Det er undertaket som bestemmer takets levetid

Takstein i seg selv er som regel ikke vanntette, men vannavvisende. Det er undertaket som bestemmer levetiden på taket i sin helhet. Takfornying blir i den sammenhengen som å fikse en gammel bruktbil med sparkel og ny lakk. Den blir kanskje penere, men vi ville ikke anbefalt å legge ut på en Europa-tur med den.

Det er undertaket som holder takkonstruksjonen tørr, selv om det skulle komme inn vann i form av slagregn eller snøføyk. Det er undertaket som fanger vannet og leder det ned i takrennen, og ikke minst eventuell kondens som dannes på undersiden av takstein eller takplater på grunn av temperaturforskjellen.

Dyr trend fra varmere strøk

Trenden med takfornying har oppstått i mer sydlige land, som kun sjeldent opplever mye regn, og hvor taket har en mer estetisk enn praktisk funksjon. For oss i Stavanger-regionen som er vant til langt mer ruskete vær, er takfornying derimot å skylle penger rett ned i takrenna.

Prisen mange aktører tar for å gjøre vask og maling er ofte også langt dyrere enn å få levert ny stein på taket. Når det i dag finnes produsenter som leverer takstein med en levetid på mellom 50-100år, så er takfornying verken lønnsomt eller fornuftig.